Storing of gewoon hulp nodig?

Elektricien Regio Amsterdam

Snel, Gedreven en Ervaren

Bel nu 0800 0790

Elektricien Regio Amsterdam

Snel, Gedreven en Ervaren

Bel nu 0800 0790

Hoe werkt het?

Stap 1

Bel ons

Stap2

Afspraak

Stap3

Klaar!

Hoe dient u een (inductie) kookplaat aan te sluiten?

Met enige regelmaat wordt ons gevraagd hoe men een inductiekookplaat moet aansluiten. In deze instructie kunt u duidelijk zien hoe een inductiekookplaat aangesloten moet worden. Houd u er wel rekening mee dat een inductiekookplaat officieel dooreen erkend elektricien aangesloten moet worden om schade aan de kookplaat te voorkomen bij kortsluitingen of lekstroom.

Erkend Elektricien

Wilt u een erkend installateur inschakelen om uw kookplaat te laten aansluiten?
Wij kunnen uw kookplaat voor u aansluiten voor een aantrekkelijke bedrag van €95,00 euro inclusief BTW, voorrijkosten, montage en materiaal. Let op! Uw kookplaat wordt door onze elektricien op een bestaande perilex stopcontact aangesloten. Heeft u geen perilex stopcontact? Dan is de kans groot dat er een nieuwe kookgroep aangelegd moet worden vanuit de meterkast. Wij kunnen u uiteraard hierbij helpen. Onze erkende elektriciens zijn dag en nacht bereid om u te helpen met deze aansluitingen. (vraag naar de voorwaarden en onze avond en nachttarieven). Wilt u de werkzaamheden toch op eigen risico uitvoeren? Onderstaand vind u onze aansluitinstructies.

Aansluitinstructies.

Voordat u aan de slag gaat met het aansluiten van een kookplaat, zijn er een aantal dingen die u eerst moet weten en onderzoeken. Wij hebben alles hieronder voor u op een rijtje gezet:

 • zit er een ‘kook’-groep ook wel fornuisgroep genoemd of een krachtgroep aansluiting in de groepenkast?
 • controleer met een spanningszoeker of er spanning aanwezig is.
 • hoeveel fases heeft u bij het *
 • hoeveel nullen of stroomafvoer heeft u bij het stopcontact?
 • zit er een aardedraad in het stopcontact?

* Belangrijk is dat u weet hoeveel fasen aanwezig is en welke deze zijn. Met een spanningszoeker kunt u deze meten. Bij het contact kunt u meten welke draden spanning voeren, het lamp je van de spanningzoeker licht op.

Is het bovenstaande op uw situatie van toepassing, kunt u zelfstandig aan de slag met het aansluiten van uw inductiekookplaat.

Een inductiekookplaat kunt u op verschillende manieren aansluiten:

 • één fase aansluiting

  dradenkleuren (bruin, zwart, grijs, blauw en geel/groen)
  Bij een één fase aansluiting worden alle fasen aansluitingen van de kookplaat met elkaar doorverbonden. Dit betekend dat u de kookplaat ook op een 230 volt stopcontact kunt aansluiten indien het aansluitvermogen minder is dan 3.860 Watt. Is het vermogen van de inductiekookplaat meer dan 3.86 KWh dan loopt u risico dat de automaat overbelast raakt wanneer u de inductiekookplaat gaat gebruiken. De één fasen aansluiting word alleen voor tijdelijke gevallen gebruikt of voor de showroom. Een één fase aansluiting moet je zo aansluiten:
  bruine draad: L1, L2, L3
  blauwe draad: N
  geel/groene draad: PE

 • De twee fase aansluiting

  dradenkleuren (bruin, zwart, grijs, blauw en geel/groen)
  Bij de twee fase aansluiting heb je twee fasen L1 en L2 en twee keer “N”  (blauw). Bij deze aansluiting worden de grijze draad en de blauwe draad meestal gebruikt voor als de “N” Nul. De zwarte draad en de bruine draad worden meestal gebruikt als Fase L1 – L2. Een twee fase perilex aansluiting moet je zo aansluiten:
  zwarte draad: L1
  Buine draad: L2
  Grijze: N1
  blauwe draad: N2
  geel/groene draad: PE

 • De drie fase aansluiting

  dradenkleuren (bruin, zwart, grijs, blauw en geel/groen)
  De bruine draad wordt meestal genoemd als L1(fase1) en de zwarte draad als L2 (fase 2). De grijze draad wordt als L3 (fase 3) genoemd. Afhankelijk van het type kabel kan dit variëren. De blauwe draad “ N” nuldraad. Dus met andere woorden moet je een drie fase perilex aansluiting zo aansluiten:
  bruine draad: L1
  zwarte draad: L2
  grijze draad: L3
  blauwe draad: N
  geel/groene draad: PE

Wat klanten zeggen

Erkan heeft zoals afgesproken de groepenkast vervangen. In de kast zelf heeft hij ook een dubbele stopcontact gemaakt voor mijn modem. Verder heeft hij alle draadjes netjes gefatsoeneerd en vastgezet. Voor dit alles heeft hij geen extra kosten berekend

Rob Nieuwenhuizen, Amsterdam

Onze Regio

 • Amsterdam
 • Amstelveen
 • Haarlem
 • Hoofddorp
 • Hillegom
Bel nu!